Piercing kisokos

Olvasd el a legfontosabb tudnivalókat!

A behelyezésre kerülő ékszerek orvosi fémből készülnek, amelyek az emberek döntő többségénél nem okoznak allergiás reakciót. Az orvosi fém ékszer benne van a szolgáltatás árában. Ha valaki tudja magáról, hogy nagyon fémérzékeny vagy bizonytalan ebben a tekintetben, az választhat a titán ékszerek közül is, azonban ezeknek néhány ezer Ft-os felára van

Igény esetén lehet ezüst vagy arany ékszert is behelyezni-

A behelyezett ékszert 4-6 hétig nem lehet kivenni, cserélni. Ekkor is ajánlott a kivétel után azonnal másik ékszert betenni, mert a szúrás helye nagyon hamar összehúzódik és lehetetlenné teszi a behelyezést. Éppen ezért a napi tisztítások alkalmával ellenőrizni kell ottnon is, hogy az ékszer véletlenül nem lazult-e meg, ami igazából egy mozdulat, de nagyon fontos. Csavaros ékszernél balra történő csavaró mozdulattal kell ezt elvégezni, de túlhúzni a menetet nem szabad, mert akkor a menet megszakad. Push-in ékszer esetén egyszerűen elől-hátul össze kell nyomni, hogy biztosan a helyén legyen az ékszer.

Mindezekből következik, ha véletlenül mégis kiesik az ékszer (ami 100 esetből 1-szer fordul elő), akkor vissza kell tenni, ha az ékszer zárófejét vagy végét nem tudjuk visszatenni otthon, akkor legalább a szárát vissza kell dugni és hátul a fülhöz ragasztani leukoplaszttal, ami megfogja és nem engedi kiesni pótlásig. 

A piercer felelőssége a behelyesig tart, a piercingek minden esetben steril, egyszer használatos eszközökkel kerülnek behelyezésre. Megtisztított, fertőtlenített bőrfelületre, steril tűvel, fertőtlenített ékszerrel, melyet a vendég előtt készítünk elő kiválasztás után.

Ezután a vendég feladata a piercing tisztán tartása, az esetleges váladék eltávolítása, a környező terület és a lyuk fertőtlenítése. Ezért a behelyezett ékszereket naponta min. kétszer kell tisztítani az utóápoló folyadékkal, amit a behelyezésnél adok vagy Octenisept fertőtlenítővel, más fertőtlenítő, sós víz stb. csakis saját felelősségre használható.

A behelyezett ékszerek a körültekintő behelyezésnek, fertőtlenítésnek köszönhetően nagyon ritkán gyulladnak be, inkább már akkor, amikor elfelejtik otthon tisztán tartani.

Az utóápolást behelyezésnél részletesen megbeszéljük.

Ha gyulladás előfordul, akkor az ékszert bent kell hagyni és min. napi 3-4 alkalommal Hidrogénperoxiddal vagy Octenisepttel alaposan fertőtleníteni, majd bekenni Tetrannal, Bactobannal vagy más antibakteriális kenőccsel. Gennyes váladékozás vagy kötőszöveti gyulladás esetén, Pimafucort kenőcsöt kell használni, ez a vényköteles készítmény a legjobb választás.

Szteroid tartalma gyulladásgátló. Neomicin tartalma pedig széles spektrumú antibiotikum, továbbá gombaellenes készítmény. A gyulladás ily módon néhány nap alatt visszahúzódik, ha nem, akkor orvost kell felkeresni. Ha ezen kívüli problémát észlel valaki, akkor jelezze nekem és megbeszéljük, hogy mi a további teendő.

A frissen elkészített testékszer behelyezést követően óvni kell a friss piercinget külső fizikai hatásoktól (pl. hirtelen rántás) és a közvetlen, erős UV fénytől. Sminkeléskor nagyon figyelni kell, hogy sem alapozó, sem púder ne kerüljön a nyílásba!

Fürdéskor a piercinget lehetőleg ne érje víz, ne ázzon, valamint tusfürdő, szappan, sampon kerüljön a nyílásba! Friss piercinggel nem szabad menni uszodába, szaunába, természetes élővízbe. Sportoláskor felléphet hirtelen vérzés is az első napokban a magasabb vérnyomás miatt, ezért a nagyon intenzív mozgás pár napig nem ajánlott! Mindig tiszta kézzel nyúlj az ékszerhez, mert saját magadnak fogod a gyulladást előidézni. Amíg a teljes gyógyulás nem következett be az ékszert ne távolítsd el, így az ékszer cserével is addig várnod kell! Soha ne mozgasd a kelleténél többet a gyógyuló piercinget, mivel ezzel felszakíthatod a sebet.

Nem fog ránőni a bőröd a piercingre, ha megfelelőn szúrták és megfelelő a behelyezett ékszer hosszúsága.

Az utókezelésre a legjobb és az egyetlen dolog, amivel kezelned kell a piercinged, az a steril, sebtisztításra alkalmas utókezelő oldat, mely, tökéletesen elég bármilyen problémás piercingre. Ha az általam adott utókezelő fogytán van az Octaniseptet javasoljunk. Nagyon fontos, hogy applikátorral vidd fel a fenti készítmények egyikét, nem elég ráfújni piercingre.

A piercing szúrás után napi legalább 3-4x tisztítsd a piercinget, ezt ritkíthatod, ha már gyógyulni kezd, de mindig tisztán kell tartani gyógyulás után is. Le fog rakódni a szárra mindenféle kosz, szövetváladék ezt el kell távolítani, gyógyult piercing esetében is. A piercingek hónapok alatt gyógyulnak meg, tehát nagyon fontos, hogy türelmes légy és következetes. A teljes gyógyulási folyamat során normális a dagadás, érzékenység és a váladékozás.

Sokszor szóba kerül, hogy 18 év alatt lehet-e piercinget behelyezni? 16 éves kor alatt közérzetjavító piercing behelyezése erősen tiltott, 14 éves kor után lehet behelyezni divatpiercinget. Természetesen fülcimpa lövést néhány hetes kortól lehet alkalmazni. 18 éves kor alatt szülői beleegyező nyilatkozat szükséges minden ékszer behelyezéshez.

 • 14 év alatti kor, közérzetjavító piercing esetén 16 év alatti kor
 • Ittas, drogos állapot
 • Lázas betegség,
 • Betegség, mint torokfájás, orrfolyás, gyulladás, fertőző betegség
 • Epilepszia
 • Erős vérzékenység
 • Erős vérhígító (ezekről egyeztetni kell) Syncumar és Warfarin terápia esetén INR kontroll szükséges háziorvosnál, ezt követően háziorvos jóváhagyásával kerülhet sor a beavatkozásra. Direkt X-es faktor gátló gyógyszer szedése esetén (Xarelto, Eliquis, Lixiana) piercing behelyezése kizárt.
 • Terhesség
 • Pacemaker, súlyos szívbetegség
 • Rosszindulatú daganat
 • Vérszegénység
 • Cukorbetegség nem kizáró ok, de mindenképpen jelezni kell a beavatkozás előtt

Sokszor előforduló kérdés gyógyulás szempontjából melyik az ideálisabb a szúrás vagy a belövés. Tanulmányok alapján (mikroszkóp alatt vizsgálták) a fülbelövő eszközök (márka és mérettől függetlenül) ugyan akkora sérülést okoznak a kilépési nyíláson, mint ha egyszerű 16G-es tűt használnánk, illetve a beavatkozást követő gyulladási esély között sincs különbség.

NEM tudja eltörni a porcot a füllyukasztó készülék, csak a kilépési ponton „roncsol” rajta, pont ugyanannyit, mint egy tűs beavatkozás. A gyógyulás és a fertőzés szempontjából nincs jelentősége, hogy egy 1,2mm-es szárvastagságú ékszerrel lőjük vagy 1,5mm-es vagy 1,7 mm-es branül tűvel szúrjuk.

Ékszerek amikkel dolgozom

További kérdésed lenne?

Írj nekem üzenetet, vagy hívj telefonon, örömmel válaszolok minden felmerülő kérdésedre, valamint segítek az időpontfoglalásban is!